piątek, 25 kwietnia 2014

Bogaty świat podwodny. Algi morskie- czego jeszcze o nich nie wiesz?


Oprócz żyjątek morskich, smacznych ryb i krabów, świat podwodny jest bogactwem roślinnym, 
któremu mało kto miał okazję się przyjrzeć. Jest piękny! :) Zobaczcie sami.






Podwodne malownicze krajobrazy to nie tylko to czym natura obdarzyła oceany.
Oceaniczna roślinność- algi, są źródłem minerałów, makro i mikro elementów stosowanych w kosmetyce
oraz w sposób mniej rozpowszechniony w przemyśle spożywczym.




Jakie wartości płyną z morskich glonów?

Wpływ na skórę
wspomagają regenerację naskórka, działają bakteriobójczo oraz dostarczają niezbędnych pierwiastków naszej skórze. Zawierają sód, potas, magnez, wapń, jod, chlor, żelazo, cynk, miedź, mangan oraz witaminy z grupy B, prowitaminę A, witaminy C i E. 

Wykazują działanie detoksykacyjne na organizm, oczyszczają tkanki ze szkodliwych produktów przemiany materii, przyśpieszają rozkład tłuszczów (są składnikiem preparatów antycellulitowych).
Bogate w Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT) w tym także kwas linolenowy, wzmacniający barierę lipidową oraz likwidują stany zapalne naskórka.

Wodorosty zawierają węglowodany, głównie polisacharydy, a wśród nich kwas alginowy, który przyspiesza regenerację komórek i spłyca zmarszczki. 



Ciekawostki

Badania naukowe dowodzą, iż alga odmiany Laminaria digitata potrafi zahamować 95% nienormalnego
wzrostu komórek, zapobiegając guzom i zmianom nowotworowym (!).

Wyciąg z alg Macrocystis Pyrifera jest naturalnym źródłem inhibitorów metaloproteinaz, które zapobiegają
elastazie i kolagenazie.

Alga Lithothamnium Calcareum zawiera rekordową ilość składników odżywczych i remineralizujących.
Mają właściwości absorbujące i oczyszczające skórę, są często suplementem diety na włosy, paznokcie
i zęby.

Odmiana Chondrus Crispus jest szeroko rozpowszechniona zarówno w farmakologii jak i kosmetyce.
Jest skutecznym środkiem bakteriobójczym, przeciwzapalnym w leczeniu infekcji dróg oddechowych,
moczowych, w czasie rekonwalescencji oraz w zaburzeniach procesu trawienia.
(!) Obecnie prowadzi się badania nad Chondrus Crispus w kierunku zastosowania w leczeniu seksualnej
transmisji wirusa HIV.

Z alg czerwonych pozyskuje się agar-agar po destylacji ciepłą wodą. W kosmetykach stanowi zagęstnik
konsystencji, formuje strukturę żelową kosmetyku.
Agar-agar używany jest również w  żywności jako zagęstnik np. w przetworach sera, serków
homogenizowanych. Jak alarmują media w połączeniu z bakteriami jelit substancja ta stanowi czynnik
nowotworotwórczy (!).

Najwyższa zawartość witaminy C wśród alg Himanthalia Elongata czyni je niezbędnymi w produktach
stosowanych celem restrukturyzacji naskórka. Jak dotąd jest to najbardziej wartościowy zamiennik
surowego makaronu. Jedzenie spaghetti morskiego to często świetny sposób zapewnienia diety
alkalizującej i mineralnej.

Można go jeść jako danie makaronowe lub jako dodatek do sałatki (gotować 10-15 min).
Po namoczeniu w wodzie, spaghetti morskie w pełni nasyca się i rozszerza. Zawiera błonnik odżywczy,
witaminę C, potas, magnezu, wapń i jod.


Pozdrawiam, BS


Źródło:
Michalak M., Ten okropny cellulit, „Cabines” 2013, nr 56, s. 31
http://www.thalgo.pl/pl/MORSKI_OGRoD/ALGI-WLASCIWOSCI
http://www.jaworek.net/kosmetyki/surowce_zelujace.php
http://thalion.pl/laboratorium/algi



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz