Ostatnio
pisałam o piciu drożdży, czyli działaniu
od wewnątrz. Dziś natomiast mam dla was przepis na maseczką z drożdży –
działamy od zewnątrz :)
Dla kogo ?Maseczka z drożdży jest głównie polecana do cery trądzikowej, tłustej czy mieszanej.
Ma działanie przeciwtrądzikowe, oczyszczające, odżywcze i wzmacniające. Taką maskę możemy stosować na twarz jak i również na plecy, dekolt czy włosy.
Jak zrobić ?
I. Jeśli nakładamy na twarz, dekolt, plecy potrzebujemy:
- drożdży
- mleko lub ( wodę i cytrynę -jeśli mamy przebarwienia świetnie się sprawdzi )
II. Jeżeli maskę chcemy nałożyć na włosy dodajemy do niej:
- olej np. kokosowy, rycynowy, oliwa z oliwek itp.
- żółtko
Ad I.Ilość drożdży dobieramy do powierzchni na jaką będziemy je nakładać np. na twarz możemy wziąć 1/4 kostki, dodajemy odrobinę mleka ( ok. łyżeczki ) i mieszamy. Mleko może być zimne, letnie lub ciepłe w zależności od preferencji. Maska powinna mieć konsystencję papki, gdyż zbyt wodnista będzie ze skóry spływać.
Jeśli dopiero zaczynamy przygodę z drożdżami polecam trzymać maskę 5- 10 minut i stopniowo zwiększać ten czas do 15-20 minut.
Ad II.Jeśli maskę będziemy nakładać na włosy 1/2 drożdży mieszamy z odrobiną mleka, żółtkiem i dodajemy do tego 2- 3 łyżki oleju. Nakładamy folię i czepek. Po 30 -60 minutach zmywamy szamponem i dajemy odżywkę.
Pozdrawiam MR :)
Dla kogo ?Maseczka z drożdży jest głównie polecana do cery trądzikowej, tłustej czy mieszanej.
Ma działanie przeciwtrądzikowe, oczyszczające, odżywcze i wzmacniające. Taką maskę możemy stosować na twarz jak i również na plecy, dekolt czy włosy.
Jak zrobić ?
I. Jeśli nakładamy na twarz, dekolt, plecy potrzebujemy:
- drożdży
- mleko lub ( wodę i cytrynę -jeśli mamy przebarwienia świetnie się sprawdzi )
II. Jeżeli maskę chcemy nałożyć na włosy dodajemy do niej:
- olej np. kokosowy, rycynowy, oliwa z oliwek itp.
- żółtko
Ad I.Ilość drożdży dobieramy do powierzchni na jaką będziemy je nakładać np. na twarz możemy wziąć 1/4 kostki, dodajemy odrobinę mleka ( ok. łyżeczki ) i mieszamy. Mleko może być zimne, letnie lub ciepłe w zależności od preferencji. Maska powinna mieć konsystencję papki, gdyż zbyt wodnista będzie ze skóry spływać.
Jeśli dopiero zaczynamy przygodę z drożdżami polecam trzymać maskę 5- 10 minut i stopniowo zwiększać ten czas do 15-20 minut.
Ad II.Jeśli maskę będziemy nakładać na włosy 1/2 drożdży mieszamy z odrobiną mleka, żółtkiem i dodajemy do tego 2- 3 łyżki oleju. Nakładamy folię i czepek. Po 30 -60 minutach zmywamy szamponem i dajemy odżywkę.
Pozdrawiam MR :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz